Hoeveel verschillende bruggen zijn er?

Wanneer je aan een brug denkt is de kans groot dat je aan een boogbrug denkt. Dit kan dan wel het meest bekende model brug zijn, toch zijn er nog een aantal andere soorten. Ook voor bruggen geldt dus dat de ene brug de andere niet is!

Boogbrug

Zoals al eerder gezegd is de boogbrug de meest bekende brug. Dat is ook niet zo gek, want dit model brug werd al door de Romeinen gebouwd. Ze wisten heel goed dat ze door een boog te maken een veel grotere overspanning konden bereiken.

Zou er in plaats van een boog een balk worden gebruikt, dan is de kans groot dat deze breekt. Dit komt omdat een granieten balk van zichzelf al heel erg zwaar is. Door met een boogvorm te werken gaan de krachten meer naar de zijk

Hangbrug

Hangbruggen van staal bestaan al sinds het begin van de 19e eeuw. Bij dit type brug zijn er twee hoofdkabels gespannen. Deze hangen tussen de pylonen. Het uiteinde van allebei de kabels wordt in grote betonblokken verankerd.

Met verticale kabels wordt het wegdek van de hangbrug vervolgens opgehangen aan de hoofdkabels. Omdat hangbruggen een overspanning van wel 2 kilometer kunnen bereiken, zijn het de langste bruggen ter wereld.

Tuibrug

De tuibrug doet qua uiterlijk denken aan de hangbrug. Het verschil is alleen dat een tuibrug een brugdek heeft wat rechtstreeks aan de pylonen wordt opgehangen. Hierdoor is het mogelijk om de brug een bijzonder ontwerp te geven.

De sterke staalkabels waarmee het wegdek aan de pylonen hangt worden ook wel tuien genoemd. Door deze speciale constructie is het voor een tuibrug mogelijk om een flinke spanwijdte te bereiken.

Liggerbrug

De liggerbrug is afgeleid van de eerste bruggen die door mensen werden gebouwd. Toen betrof het een boomstam of een aantal stenen die over water heen werden gelegd. Tegenwoordig is de boomstam door balken van staal of beton vervangen.

Bij een grote overspanning worden massieve balken veel te zwaar. Daarom worden er voor de liggerbrug balken met een profiel gebruikt. De liggerbrug wordt het meest gebouwd. De reden hiervan is dat het de goedkoopste manier is en de bruggen erg snel te bouwen zijn.

Vakwerkbrug

De vakwerkbrug lijkt heel veel op de liggerbrug. Het verschil is dat bij de vakwerkbrug geen balken zijn gebruikt maar vakwerkliggers. Deze zijn opgebouwd uit driehoeken. Dit zorgt voor een sterkte constructie. Hier is weinig materiaal voor nodig en er kunnen ook nog eens grote overspanningen mee gemaakt worden.

meer te weten komen

Brug constructies

Nederland kampioen bruggen bouwen

touwenbrug