Welke opleidingen heb je nodig voor de vacature engineer in de bruggenbouw?

Als een baan in de techniek je aanspreekt en je graag met techniek bezig bent, dan heb je vast wel eens een baan als engineer voorbij zien komen. Dit is eigenlijk een verzamelnaam, waarna je je nog gaat specialiseren. Welke opleidingen je nodig hebt voor een vacature engineer gaan we je alles over vertellen.

Wat is een engineer precies?

Een engineer is een begrip wat je vaak terug ziet komen in vacatures. Maar wat is het nu eigenlijk? Engineer is eigenlijk een verzamelnaam voor alle verschillende specialisaties binnen het technische vakgebied. Je past in ieder geval als engineer je technische kennis toe op het ontwerpen en bouwen van machines en methodes. Dit kan zo zijn dat je voornamelijk bezig bent met het ontwerpen van machines, maar ook dat je voornamelijk onderhoud uitvoert en hoe dit eventueel beter kan.

Er zijn dan ook veel verschillende specialisaties te vinden als engineer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan process, service, system of mechanical engineering. Dit is een greep uit de verschillende opleidingen en specialisaties die je kunt doen als engineer. We maken hierin onderling het verschil met engineers die werken met hun handen, bijvoorbeeld het onderhoud, en de engineers die werken met hun hoofd, bijvoorbeeld het ontwerpen van de machines of van bruggen.

Hoe kun je engineer worden?

Omdat er zoveel verschillende soorten engineer mogelijkheden zijn, zijn er ook verschillende eisen die er aan een vacature engineer gesteld worden. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de specialisatie die je kiest. Voor elke specialisatie is er dan ook weer een andere opleiding die je gevolgd moet hebben.

De functies die zich richten op het bouwen, onderhouden en repareren van machines zijn meestal mbo opleidingen. Dit zijn gerichte opleidingen waar je bijvoorbeeld je service en onderhoudsmonteur diploma kunt halen. Wil jij je bijvoorbeeld meer gaan toeleggen op het bouwen van bruggen dan zal jij daar ook je opleiding op aan moeten passen. Je moet dus echt wel rekening houden met verschillende aspecten binnen dit beroep. Ben je er nog niet helemaal zeker van dan kan je kijken of er een meer algemene opleiding is.

Aan de slag als engineer

Wanneer je je diploma behaald hebt kun je vrijwel meteen aan de slag. Er is over het algemeen namelijk altijd veel vraag naar engineers bij bedrijven. Dit omdat bedrijven altijd streven naar ontwikkelingen en verbeteringen. Een engineer is iemand die een bedrijf kan helpen bij deze ontwikkelingen en groei.

Als engineer met welke specialiteit dan ook zul je in je werk elke dag weer voor verschillende uitdagingen komen te staan. Als je gespecialiseerd bent in het ontwikkelen en ontwerpen van machines zal het elke keer weer een uitdaging zijn om je machines te verbeteren of juist een geheel nieuwe machine te ontwerpen. Wanneer je juist aan de slag gaat als monteur zul je elke dag uitdagingen tegenkomen wanneer je een machine moet repareren. Zo is het werk als engineer met welke specialiteit dan ook, elke dag weer zeer afwisselend en uitdagend. Je werk zal niet zo snel saai worden en al helemaal niet snel vervelen!