Bam Brugge

Hoe maak je de beste touwenbrug

Of je nou in een situatie zit waarin het nodig is om een eigen brug te maken, of je hebt gewoon zin om te knutselen. Een touwenbrug maken is een stuk minder moeilijk dan het misschien in eerste instantie lijkt.

Je hebt hiervoor 12 houten planken nodig en een flink stuk touw. Zorg ervoor dat alle planken even lang zijn. Pak een boormachine en boor 10 cm vanaf het uiteinde van iedere plank een gat. Doe dit aan allebei de kanten.

Neem een stuk touw van 2 meter lang. Steek het door het gat van een van de planken. Laat minimaal 30 centimeter van het touw uitsteken. Leg nu een knoop in het touw en steek het uiteinde vervolgens in het gat van een volgende plank.

Leg weer een knoop en herhaal deze procedure net zolang tot alle planken met elkaar verbonden zijn. Herhaal dit vervolgens op dezelfde manier aan de andere kant van de planken. Wanneer je dit hebt gedaan is het brugdek klaar.

Staanders

Om de staanders te maken heb je twee grote planken nodig. Je kan hiervoor bijvoorbeeld oude deuren gebruiken. Aan de bovenkant boor je een gat van 12 cm. Vervolgens zorg je ervoor dat de staanders diep in de grond worden geplaatst.

Zorg ervoor dat de staanders elk 36 cm aan de kant van de brug staan. Steek het uiteinde van het touw door het gat. Bindt het nu stevig vast met een dubbele knoop aan de achterkant van alle planken.

Leuning

Om de leuning te maken neem je twee meter touw. Steek dit om te beginnen aan de linkerkant van de brug door het gat. Trek vervolgens het touw omhoog naar de andere kant. Nu heb je een kant van de leuning van je brug gemaakt.

Herhaal dit proces voor de andere kant van de brug. Neem twee stevige palen en sla deze in de grond. Bindt de uiteinden van het touw stevig aan de palen vast. Zorg ervoor dat je touw met een hoge weerstand gebruikt. Nu is je brug klaar!

meer te weten komen

Brug constructies

verschillende bruggen

Nederland kampioen bruggen bouwen